söndag 24 april 2011

Kappe i kapen


Påsken här har varit super mysig! Igår åkte vi till ett monument som är byggt av de vita ute på landsbygden. Det ligger en bit inåt landet och bönderna har skrivit något i stil med "Detta är vår stolthet" på en sten framför en stor skulptur. De hedrar språket afrikaans som är en blandning av alla möjliga språk och landet som de egentligen inte borde äga eftersom att de tagit det ifrån de svarta. Att åka igenom staden där, som heter Paarl, var som att resa tillbaka i tiden. Husen är i stort sett orörda sedan 100 år tillbaka och man kan se direkt att det bara bor vita där, extremt rasistiskt. De var inte dumma när de valde ut sin mark för det är verkligen hur vackert som helst där ute. Vingårdar i mängder, mäktigt höga berg och fantastik natur med sjöar och träd. Efter besöket där körde vi vidare till Spiir som är ett stort naturområde där man kan hålla i örnar, ugglor, klappa jeparder och allt möjligt. I området har de gjort en stor picknick park som vi vandrade igenom och det var som att gå i en disneysaga. Vattnet glittrade, ankorna simmade omkring, eftermiddagssolen värmde, hästar stod och betade, en bäck strömmade under en liten bro... Jag bara gick där och sa till mig själv "När ska det ta slut?! Detta är för perfekt." Vi besökte en vingård, gick omkring på en marknad, jag och Josie hittade stället där vi vill gifta oss på osv osv.

Klockan blev 5 och solen höll på att gå ned så vi drog till Blue Berg som ligger vid en strand närmare Kapstaden och tog en Kappe som jag kallar det. "Ska vi ta en kappe i kapen eller?" = Cappucino i Kapstaden. Kaféet hade självklart en balkong framför solnedgången och där satt vi och drack medan ruggbyn gick på tv i bakgrunden. Sedan bar det ned till stranden! Vi fick massa mysiga bilder innan solen damp ned vid horisonten och efter detta var dagen fulländad.

Idag började vi dagen med att gå till kyrkan vid nio. Väldigt trevligt for a change! Det är inte så svenskt och trist i dessa kyrkorna. När vi kom hem hjälptes alla åt att laga mat. TJ, mästerkock som han är, hade förberett en stor stek i ugnen natten innan och när den till slut hamnade i min mun sjöng änglarna i himlen. Så gott var det. Vi har ätit så god mat idag. LYX. Sötpotatis, pumpa, morötter, sås, bakad potatis... Oh lord. Annars har phembafamiljen faktiskt gått omkring i mysbyxor hela dagen, sett på film i tvsoffan och varit allmänt lugna. Gosigt!!
Nu är det 12 dagar tills mitt flyg går hem. Alla klagar vi, men underbart är kort.

Vill hälsa till farmor som jag vet är i Mellby med Anton nu! Hoppas ni haft en fin påsk :) Saknar er.

Inga kommentarer: